Konstutställning med RSMH Söder om Söder
Sedan lång tid tillbaka har RSMH-föreningen Söder om söder haft målarcirklar i sin lokal i Gubbängen i de södra delarna av Stockholm. På Farsta bibliotek ställde nio av cirkelns konstnärer ut sina alster. Betraktaren möttes av akryl och olja, akvarell och foto, konkret och abstrakt. Här presenterar konstnärerna sig själva och sina verk.
– Jag har hämtat mycket inspiration från mina över 40 år som sjuksköterska, men även från livets krokiga väg, säger hon.
Pia Isberg har målat länge men varit försiktig med att visa upp sina målningar. Hon målar mest i akryl men har prövat de flesta tekniker. Pia målar mest abstrakt, så det är upp till betraktarens öga att bestämma vad bilderna föreställer. Under tre veckor ställde RSMH Söder om Söder ut sina verk på Farsta Bibliotek i södra Stockholm. Nio medlemmar deltog med målningar och fotografier. Målarcirklar har funnits länge på föreningen.
Idéer istället för pekpinnar.
Maria Fornstedt har deltagit i tio–tolv terminer och tycker att cirklarna har gett mycket.
– Ledarna brukar vara väldigt bra, de kommer med idéer istället för med pekpinnar. Inspiration helt enkelt.
Maria målar mest efter sina egna fotografier från när och fjärran, och använder vanligtvis föreningens luktfria vattenbaserade oljefärger. Men ganska fritt blir det: ”Kyrkofantasi” har till exempel Gustav Vasa kyrka i centrala Stockholm som förebild men liknar mest en illustration från en Dickensnovell. Annars tycker hon om att måla kraftfulla ansikten. ”De ser ju ut som clowner”, var en något kritisk kommentar från en betraktare.
Smyganmäld till studiecirkel
Nils Lind är en av utställarna. Han har varit medlem i RSMH i 20 år.
– Jag började med oljemålning först vid 60-års ålder. Jag blev smyganmäld till en studiecirkel av min ex-hustru och några vänner, säger Nils Lind. Nils berättar att han inte har någon distinkt, särpräglad stil, men det må vara hans egen syn på saken. På gamla dar har Nils börjat lägga undan penslarna och använda fingrarna.
– Jag är helt och hållet styrd av min fantasi och kan inte måla efter någon förebild – det blir bara pannkaka.
Om Nils är gammal i gamet så är Cecilia Fix desto nyare; hon är i vanliga fall fotograf och ställde ut sin första målning någonsin. Bilden heter »Mixed Feelings – A Reflection of My Soul«.
Nära och kära som modeller
Carolina Carlfjord var kamratcirkelledare under tiden som några av målningar på utställningen kom till. Hon målar själv och är en av föreningens främsta akvarellister. Carolina använder gärna sina nära och kära som modeller. En keramikskulptur föreställande hennes dotter väckte stor beundran redan under tillblivelseprocessen.
Carolina Carlfjords målningar har tidigare varit utställda på Affektivt Centrum. På utställningen på Farsta bibliotek presenterade hon akvareller med vatten i fokus. Hon beskriver bilderna såhär: ”Barnet som upptäcker vattnets lockande, föränderliga natur. Den spontana vattenleken. Speglingar. Rörelse. Känslan av vattnets motstånd mellan fingrarna”.
Vallmo och blomfåglar
Natty Maturana Diaz målar både på RSMH och kommunens träfflokal Emma i Hökarängen. Exploderande blomsterprakt med vallmo i förgrunden, en geisha med mera. Susanna Gatica målar blomfåglar och har även skapat ett porträtt i antroposofisk färgskala. Kirst Kajanne bidrog med fotografier eftersom hennes stora akrylmålningar på kartong var för känsliga för att transporteras på tunnelbanan i regnvädret.
Nu ska vi inte glömma Sergej Grigorjev, liksom utställaren Pia Isberg också sjuksköterska, som intresserar sig för digital konst och tecknar av sina medresenärer på tunnelbanan i smyg. Ibland blir han påkommen, men de flesta motiven blir bara generade.
Fakta: Studiecirkeln Teckna och måla
Så här introducerade studiecirkeln Teckna och måla sig för allmänheten: ”Vi tror på skapandet som läkande kraft och målar för att ha roligt och utvecklas tillsammans. Tekniker och motiv blandas – våra stilar blandas. Vi hoppas att vi kan glädja någon med det vi gjort.”