Flickapris till Sistjejer

Sistjejer vinner Flickapris 2024 för deras kamp för tvångsvårdade flickors rättigheter. Priset delas ut av Plan International till ”en person eller organisation i Sverige som kämpar för att motverka kränkningar av flickors rättigheter”. 

2023 startade kontot Sistjejer på Instagram, vilket snabbt utvecklades till ett upprop riktat till ansvariga politiker och ledningen på Statens institutionsstyrelse, Sis.

I Revansch skrev Sistjejers vice ordförande Louise Neo debattartikeln ”Lägg ned Statens institutionsstyrelse och ersätt de drabbade” (Revansch 2/2024). Kort därefter kom  beskedet från socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall att regeringen utreder att lägga med Sis. Utredningen ska vara klar i april 2025.

Linn Skånberg är initiativtagare till kontot och ordförande för Sistjejer. Hon blev själv placerad på en Sis-institution när hon var 16 år.

Vi kräver att akuta insatser sätts in nu.

– Vi är överlevare, det ska makthavarna veta och därför fortsätter vi att kräva upprättelse och reformering av SiS. Vi kräver att akuta insatser sätts in nu, för att inga fler tjejer ska fara illa inom statens tvångsvård, säger Linn Skånberg i ett pressmeddelande från Plan International.

”Kommer spela en avgörande roll”

Sveriges Flickapris delas ut för tredje året i rad. Motiveringen lyder:

”Sistjejer har på ett modigt, starkt och nödvändigt sätt lyft röster från tvångsvårdade flickor, en redan sårbar grupp barn som genom tvångsvården utsatts för ytterligare kränkningar. Tjejernas röster och berättelser har ekat så starkt och belyst systematiska övergrepp på ett sätt som gjort att makthavarna inte längre kunnat blunda, utan tvingats att lyssna och agera. Initiativet har redan haft stor effekt på samhället genom att driva fram en statlig utredning. Sistjejer kommer att spela en avgörande roll i framtidens arbete med att forma en tryggare statlig vård för barn och unga. En vård där tjejer ska kunna känna sig trygga och få sina rättigheter tillgodosedda när de behöver det som allra mest.”

Faysa Idle är Årets röst

Poeten Faysa Idle utsågs vid samma ceremoni till ”Årets röst för flickor”, ett nyinstiftat pris av Plan och Veckorevyn. Faysa Idle debuterade 2023 med poesisamlingen Ett ord för blod.

– Jag önskar att varje liten flicka finner modet i mig när hon själv inte vågar. Att jag kan smyga in och vara hennes inre röst, så att hon aldrig förminskar sig själv eller tror att hon är mindre kapabel för att hon är en tjej, säger Faysa Idle i en kommentar till utnämningen.

På bilden: Linn Skånberg, Linn Johansson, Faysa Idle och Monica Persson. Undre raden: Louise Neo, Stella Österling och Luna Suleiman.

Text Anna Morin Foto Anna Nilsson/Plan International Sverige