»Vad gör regeringen mot fattigfällor som drabbar oss med psykisk ohälsa?«
DEBATT. »Det här är ett öppet brev med en fråga från mig, en medborgare som vill att vi alla får våra medborgerliga rättigheter tillgodosedda. Jag heter Louise och fick sjukersättning för drygt ett år sedan, april 2023.«
Hej Jakob Forssmed! Du är ju socialminister och ditt uppdrag är bland annat att förebygga psykisk ohälsa och självmord. Vi har ett system idag där människor hamnar i kläm, i fattigdom, i en fattigfälla. Till exempel är grundbeloppet på aktivitetsstödet på 4000 kronor per månad efter skatt. Det klarar sig ingen på! Så trots att man sysselsätter sig 100 procent genom arbetsprövning eller arbetsträning måste man ändå vända sig till socialtjänsten, soc, för att klara av sina utgifter – det är helt fel!
Man kan inte sälja något för då räknas det som inkomst.
Det är inte heller konstigt att det är så många som tvingas leva på försörjningsstöd som tar sina liv. Det är oerhört tufft att leva på försörjningsstöd! Man får inte ta emot julklappar på sitt konto, för då räknar soc av det på ens riksnorm som inkomst. Man kan inte sälja något för då räknas det som inkomst. Man får inte äga en bil eller en bostad för då måste man först göra sig av med dessa och leva upp de pengarna innan man kan få hjälp från soc.
Så råkar man bli sjuk i vårt land så ruineras hela ens liv och tillvaro. Och skulle man komma ut i jobb, låt oss säga på 50 procent, då räknas 50 procent bort på ens sjukersättning, vilket gör att ens inkomst minskas rejält. Jobben för oss som lever på sjukersättning är oftast låglönejobb, som städare, diskare eller packa varor på ett lager. Så man tjänar inte på att gå från sjukersättning till jobb så som det ser ut idag.
En månads bussbiljett kostar 624 kronor!
Jag går på daglig verksamhet här i Helsingborg. Och jag tycker det är löjligt låga ersättningar, så kallad habiliteringsersättning: 67 kronor/halvdag och 95 kronor/heldag. En månads bussbiljett kostar 624 kronor!
Och går man på försörjningsstöd får man inte habiliteringsersättning. Därför vill jag se en medborgarlön/basinkomst istället, så man faktiskt tjänar på att anstränga sig efter sin förmåga, antingen genom ett jobb eller en daglig verksamhet!
Hur kan detta vara lika mycket värde när ersättningarna är så låga?
Sverige har undertecknat FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Den 28:de artikeln i den konventionen inleds med orden: »Konventionsstaterna erkänner rätten för personer med funktionsnedsättning till en tillfredsställande levnadsstandard för sig och sin familj, däribland tillräckligt med mat, kläder och en lämplig bostad samt till ständigt förbättrade levnadsvillkor, och ska vidta ändamålsenliga åtgärder för att trygga och främja att denna rätt förverkligas utan diskriminering på grund av funktionsnedsättning.«
Ni politiker uttrycker jämt att alla människor ska ha lika mycket värde. Hur kan detta vara lika mycket värde när ersättningarna är så låga?
Svaret jag fick från en politiskt sakkunnig på Krisdemokraternas parti- och riksdagskansli var nedslående. Jag fick förklara mig igen (ett utdrag ur mitt svar):
När jag pratat med öppenpsykiatrin här i Helsingborg så har de sagt att de inte kan göra något åt orsakerna till att jag mår dåligt psykiskt, nämligen att jag inte kan påverka min inkomst.
Hej! Jag får uppfattningen att ni kristdemokrater inte alls har förstått budskapet i mitt brev. Du hänvisar mig till psykvården när jag mår dåligt över politikers beslut om krånglig byråkrati och fattigfällor. När jag pratat med öppenpsykiatrin här i Helsingborg så har de sagt att de inte kan göra något åt orsakerna till att jag mår dåligt psykiskt, nämligen att jag inte kan påverka min inkomst. Ni politiker måste väl själva inse att det är ni som stiftar lagar och paragrafer, inte psykvården!
Nu undrar jag i det här öppna brevet i tidningen Revansch: Hur vill du lösa situationen med fattigfällor som drabbar personer med funktionsnedsättning?
Louise Schade, Helsingborg
Revanschs debattsidor publicerar argumenterande texter med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.