DEBATT. Vi går i allt större grad mot ett avhumaniserat samhälle på grund av teknikutvecklingen, anser Nicholas Hepburn. Det gör bland annat att medborgare inte kommer i kontakt med makthavare, och att färdtjänstchauffören inte kan ta egna initiativ, skriver debattören.
Vi går i allt större grad mot ett avhumaniserat samhälle. En snabb titt i en tunnelbanevagn visar att 90 procent sitter böjda över sina telefoner. Jag hobbynoterar även att unga personer ibland har svårt att formulera sig korrekt muntligen. Vidare verkar snabbt och slarvigt premieras för ordentligt och långsiktigt genomförda jobb.
Människor som är anställda på företag och myndigheter får allt mindre beslutanderätt eftersom deras utrustning eller programvara är så fyrkantig att även om viljans hos dessa finns att justera eller ändra på något så sätter datorn stopp. Det blir inte möjligt att hitta individuella lösningar. Och den lilla medborgaren får lägga ner väldigt mycket energi om man ens ska komma i kontakt med en beslutsfattare.
Motiveringen från färdtjänsten var att datorn skulle se att det gjordes ett stopp på vägen.
Bara som ett banalt exempel skulle jag göra en funktionshindrad medlem sällskap på hens färdtjänstresa vilket kostade 45 kr. De extra 45 kr har jag absolut inga invändningar emot.
Det som var konstigt var att jag inte fick hoppa av halvvägs (utan extra körsträcka för chauffören) utan vid beställning var de enligt några nya regler helt omöjligt att att få hoppa av halvvägs. Dvs följde jag med brukaren och hens färdtjänst var jag tvungen att följa med hem till brukarens slutdestination.
Motiveringen från färdtjänsten var att datorn skulle se att det gjordes ett stopp på vägen vilket gjorde det omöjligt att jag fick hoppa av halvvägs. Stelbent och oförståeligt.
Nicholas Hepburn, ordförande RSMH Danderyd – I Samma Båt
Revanschs debattsidor publicerar argumenterande texter med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna och inte tidningens.
Bild: Charlie Chaplin från filmen Moderna tider. This work is in the public domain in the United States because it was published in the United States between 1929 and 1977, inclusive, without a copyright notice.