Hej Christian Dahlström! – författare till »Den enda rätta läran«
Christian Dahlström är författare och journalist med inriktning på psykisk hälsa och pseudovetenskap. Många känner igen honom som producent för podden Sinnessjukt, en podd som firar tio år 2025. Nu är Christian aktuell med boken Den enda rätta läran – Så förblindade psykoanalysen det svenska rättsväsendet.
I Den enda rätta läran kopplas psykoanalys och Freuds läror till Quicks öde men också till de kända rättsskandalerna efter morden på Catrin da Costa i Stockholm och Kevin i Arvika.
Vad fick dig att vilja skriva om kopplingen mellan psykoanalysen och rättsväsendet?
– Som bakgrund så läste jag boken om Quick av Hannes Råstam och den är fantastisk. Historien är intressant och så galen. Sedan har jag stött på psykoanalysen då och då i mitt arbete naturligtvis, och nästan alltid i negativa ordalag.
Margit Norell är också oändligt fascinerande.
– Jag gjorde dokumentären om Margit Norell, och hon är också oändligt fascinerande. Hur kan en sådan märklig person vara nästa okänd för alla, och ändå ha ett sådant jävla grepp om delar av rättsväsendet? Och det fanns en massa spår som jag inte följt upp i poddarna av utrymmesskäl.
Den enda rätta läran följer Margit Norell (1914–2005) i spåren och går kronologiskt igenom hennes liv och betydelse för att etablera psykoanalysen i Sverige. Hur ska man förstå hennes drivkrafter?
– En sak som återkommer vem man än pratar med, när jag läser gamla tidskrifter och hör henne prata i den enda inspelade radiointervjun som finns; att hon har ett enormt självförtroende, och tanken att hon skulle ha fel någon gång tycks inte ha föresvävat henne. Det är väldigt speciellt. Sedan tror jag också att hon drevs av mer fina värden, hennes engagemang verkar genuint. Mitt intryck är att hon trodde på det här och tänkte att »vi kan hjälpa de här människorna«.
Hon verkar varit väldigt auktoritär, med ett slags lärljungesystem?
– Det i kombination med den psykoanalytiska modellen som är så tillåtande, det blev katastrof. I vetenskapen måste du redovisa öppet varför du har en viss teori och tillåta debatt. Det förkastade hon och hennes lärljungar, och det var också inbyggt i psykoanalysen.
Jag ser den här tiden som förlorade decennier.
Tidsandan spelade också in?
– Ja. Det var inte bara en liten extrem sekt, utan den verkade också i ett samhälle som ser annorlunda ut än idag.
När skulle du säga att psykoanalysen dominerade svensk psykiatri?
– Ungefär mellan 1960 och 1990, med en peak på 80-talet. Även när jag kollar i platsannonser från 80-talet så ska det vara psykodynamisk terapi överallt. Jag ser den här tiden som förlorade decennier, för det är mycket forskning som blev ogjord för att den här modellen sög upp så mycket resurser och uppmärksamhet. Det stötte också bort personer som var vetenskapligt intresserade. Jag tror att både forskning och psykiatri hade kommit längre om det inte blivit såhär, men det håller ju absolut inte alla med om.
I flera fall har det lett till vettiga diskussioner.
Hur har boken landat?
– Mycket bättre än jag trodde. Det har varit lite sura miner från en del psykoanalytiker som hört av sig, men det kanske är en handfull. Och i flera fall har det lett till vettiga diskussioner. Ofta är psykoanalytiker dogmatiska, tycker jag, och jag blir glad varje gång det inte är så.
Vad gör du nu?
– Jag fortsätter att prata om boken, även om bokningarna har lättat lite. Och fortsätter med podden.
FAKTA: PSYKOANALYS
En psykologisk idé- och terapi-tradition, som växt fram ur den österrikiske läkaren Sigmund Freuds (1856–1939) psykologiska filosofi och psykoterapeutiska praktik.
Källa: Wikipedia