Alain Topor: Regeringen och den sämsta tillgängliga kunskapen
DEBATT. I den nya nationella strategin mot psykisk ohälsa bortser man från att att ökade klyftor och fattigdom skapar psykiska problem. Samtidigt för regeringen en politik vars konsekvens är ökad psykisk ohälsa. Det skriver psykologen Alain Topor på debattsidorna i Revansch.
Det saknas en riktning för alla åtgärder som ska förbättra den psykiska hälsan.
I strategiplanen finns allt man någonsin skulle kunna önska sig: Jämlik vård enligt bästa tillgängliga kunskapen, brukarinflytande, bättre, hållbara och inkluderande arbetsmiljöer, välbefinnande. Och ändå är det tyst. Kan åtminstone en del av tystnaden bero på gapet mellan snacket och verkstaden?
Allt fler svenskar verkar må dåligt och får psykiatriska diagnoser, men ingenstans i strategiplanen diskuteras hur det kan komma sig. Och därmed saknas en riktning för alla åtgärder som ska förbättra den psykiska hälsan.
Ökade klyftor och fattigdom skapar psykiska problem.
Den bästa tillgängliga kunskapen, både när det gäller forskning och människor egna erfarenheter, visar att ökade klyftor och fattigdom skapar psykiska problem. De drabbar de vuxna som utsätts för dem och deras barn som växer upp med dem. Vad gör regeringen då?
Regeringen har beslutat om en politik vars konsekvens är ökad psykisk ohälsa genom att:
- Konsekvent urholka den välfärden som garanterade för människor en skälig levnadsnivå. Idag talas det öppet i Sverige om matfattigdom.
- Föreslå försämringar av högkostnadsskyddet 2025. Snart kommer än fler att inte ha råd att köpa den medicin de fått ordinerad.
- Sänka ersättningarna vid sjukdom och arbetslöshet.
- Verka för att det ska bli än svårare att vid behov få bidrag över ett eventuellt försörjningsstöd. Som om människorna i Sverige levde lyxliv när de hamnar utanför arbetsmarknaden.
Du får välja det du vill, bara du väljer det som vi har bestämt.
Eller ta det där med brukarinflytandet. I över 20 år har man skrivit in i det i alla officiella dokument. Samtidigt regleras handlingsutrymmet för personalen inom socialt och vårdarbete av nationella riktlinjer som omöjliggör för dem att påverka insatserna. Likaså för brukarna och deras anhöriga. ”Du får välja det du vill, bara du väljer det som vi har bestämt.”
Över en miljon personer hämtade ut ett recept på anti-depressiva förra året. Fler och fler barn och ungdomar får psykiatriska diagnoser. Regeringen vill få oss att tänka att det handlar om individuella problem i människornas huvud. Men psykisk hälsa bygger på anständiga levnadsomständigheter.
Jag tycker att det är dags för brukarrörelsen och frivilliga organisationer att samla sig och kräva rätten till en skälig levnadsnivå för alla.
Idag är det regeringen som skapar psykisk ohälsa, enligt den bästa tillgängliga kunskapen.
Alain Topor, psykolog, forskare och ledamot i RSMH:s förbundsstyrelse
Revanschs debattsidor publicerar argumenterande texter med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna och inte tidningens.