»Säg nej till cannabis!«

DEBATT. Nu blir cannabis lagligt i allt fler länder och det blir allt vanligare med folk som testar drogen. Man ser kändisar som röker cannabis eller poserar med en joint i munnen. Då är ju frågan, är cannabis verkligen så ofarligt som folk säger? Debattören Oskar Bergek har erfarenhet av att cannabis kan utlösa psykoser under flera års tid.

Första gången jag testade cannabis var jag 16 år gammal. Jag fick bara höra positiva kommentarer av klasskompisarna och andra runtomkring mig. Eftersom jag mådde dåligt så kände jag att det blev min räddning, men det blev mer en ”quick fix” som hjälpte i stunden.

Efter några gångers användande så hamnade jag i en psykos.

Efter några gångers användande så hamnade jag i en psykos. Började höra röster och se människor, spöken och demoner inte fanns, det gör jag fortfarande, sju år senare. Det var egentligen inte förrän jag kom till BUP som jag fick lära mig om riskerna med drogen. Jag fick bland annat lära mig att de flesta psykoser utvecklas efter användning av just cannabis. Efter att jag hamnat på psykosmottagningen så har jag träffat många andra som hamnat där på grund av deras droganvändning. Det vände min liberala syn på droger.

Enligt Folkhälsomyndigheten så är cannabis den vanligaste typen av narkotika som används i Sverige. En årligen undersökning genomförs av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, gällande skolungdomars erfarenheter kring bland annat narkotika. År 2023 uppgav 7 procent av flickorna och 6 procent av pojkarna i grundskolan att de använt narkotika någon gång. Jämför man elever i gymnasiets år 2 så är andelen 15 procent hos både flickor och pojkar.

En tidig debut av cannabis kan störa den normala utvecklingen av hjärnan.

Folkhälsomyndigheten har lyft i en skrift från 2017 att ungdomars hjärnor är mer sårbara för cannabis än vuxnas. Ett frekvent användande i tidig ålder kopplas till mer allvarligare och hållbara risker för hälsan.  En tidig debut av cannabis och ett fortsatt användande kan störa den normala utvecklingen av hjärnan. Det kan leda till sämre kognitiva funktioner och ökad risk för psykotiska symtom som exempelvis schizofreni.

Min psykiska ohälsa (som redan var var jobbig på grund av många år av mobbing) blev många gånger värre av drogen, detta var efter att bara testat det ett fåtal gånger. I början av psykosen hade jag ångestattack efter ångestattack och kunde inte sluta tänka på min ”quick fix” som tidigare ”löst alla problem”. Jag fick även psykotiska symtom i form av röster som jag hörde i huvudet, såg demoner dagligen och hade paranoida vanföreställningar och tänkte att jag var övervakad och jagad. Dessa symtom har gjort att mitt liv blivit jobbigt.

I vissa länder har man enbart cannabis för medicinskt bruk vilket gör det mer reglerat.

I vissa länder har man enbart cannabis för medicinskt bruk vilket gör det mer reglerat och finns där för de som behöver och kan använda det utan några värre bieffekter. Exempelvis Colombia, Chile och Argentina. Bland annat psykadeliska droger såsom LSD, MDMA och även cannabis som givits till bland annat cancerpatienter som tycks ha förbättrat sin livskvalitet på grund av användandet. Detta i en studie om psykedelisk behandling från Uppsala universitet.

Dessutom gynnas kriminaliteten av att hålla cannabis olagligt och många tänker därför att den skulle försvinna vid legalisering av drogen. Men då skulle gängen ändå hitta andra sätt att tjäna pengar på, exempelvis att sälja andra tyngre droger. Enligt Sveriges riksdag så finns det vissa rapporter från USA indikationer på ökad illegal försäljning av cannabis i grannstater till de stater som har legaliserat cannabis.

Antalet cannabispsykoser har fördubblats mellan 2000 och 2016.

Men oavsett argument som att legalisering av cannabis kan vara behjälplig vid behandling eller förhindra organiserad brottslighet så går det inte att komma undan hur många liv som har förstörts av cannabisbruk i form av psykos, depression och starkare ångest och ångestattacker. 10–12 personer per 100 000 invånare får psykoser av cannabis och ännu fler upplever nedstämdhet och ångest. Antalet cannabispsykoser har fördubblats mellan 2000 och 2016.  Är det verkligen värt att bara testa en gång? Samhället behöver ta ett större ansvar att informera om de stora konsekvenser som cannabisavändning kan leda till för unga!  Då unga är vår framtid, så vill jag avslutningsvis uppmana till: Legalisera inte cannabis!

Oskar Bergek, medlem RSMH


Revanschs debattsidor publicerar argumenterande texter med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna och inte tidningens.

Text Debattör Foto Pixabay