Många söker skuldsanering – men färre får godkänt

Ansökningarna om skuldsanering hos Kronofogden ligger på ett fortsatt hög nivå. En trend är att färre som ansöker blir beviljade skuldsanering, visar nya siffror.

Antalet ansökningar om skuldsaneringar ligger fortfarande på rekordhöga nivåer. Det visar Kronofogdens rapport över första halvåret av 2024. Men det är en stor skillnad mellan de olika åldersgrupperna och mellan kvinnor och män.

Den grupp som har ökat mest procentuellt är kvinnor i ålderskategorin över 65 år, där är det 13 procent fler som har sökt skuldsanering än under samma tidsperiod 2023. Antalet män i samma åldersgrupp ligger kvar på samma nivå som förra året. 

Fler unga fick skuldsanering

Den enda åldersgrupp där fler fick skuldsanering 2023 är den mellan 18 och 30 år. Kronofogden beskriver att unga blir mer skuldsatta och menar att deras ekonomikunskaper är dåliga, något som framgått i myndighetens egna undersökningar. 

Enligt Kronofogden beror unga kvinnors skulder oftast på konsumtion. Medan unga mäns skulder ofta är brottsrelaterade, exempelvis skadestånd till brottsoffer.  

6 av 10 ansökningar avslås

Samtidigt som ansökningarna till skuldsanering ökar så minskar antalet som Kronofogden godkänner. Det är knappt fyra av tio ansökningar leder till en skuldsanering. Enligt Kronofogden beror det på att många av ansökningarna inte uppfyller kraven för en skuldsanering. 

Skuldsanering är en sista utväg.

— Men många ansökningar handlar om mer tillfälliga ekonomiska svårigheter, och det är inte den gruppen skuldsanering riktar sig till. Skuldsanering är ingen genväg, utan en sista utväg, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden, i ett pressmeddelande.   

Kraven för en skuldsanering är bland annat att den som söker ska ha koll på sin ekonomi. Personen ska också kunna visa att den gör allt den kan för att komma ur sin situation. Det ska också vara belagt att personen inte har någon möjlighet att betala av sina skulder på minst sju år. 

Äldre har svårt att öka sina inkomster

Män söker fortfarande skuldsanering oftare än kvinnor, men antalet män som söker skuldsanering har minskat med cirka 2 procent. Medan antalet kvinnor som ansöker har ökat med 3 procent. 

Enligt Kronofogden har äldre drabbats hårdare av ökade priser samtidigt som de har svårare att öka sina inkomster. Ökade kostnader i samhället har bland annat gällt el och mat, samt är en effekt av stigande inflation.

Text Mira Åslin Foto Kronofogden