Låg kännedom om innehållet i funktionsrätts- konventionen

Misstrodd, misstänkliggjord och en belastning när man försöker utkräva sina rättigheter. Så känner personer med funktionsnedsättning i kontakten med samhället, enligt en ny rapport från MR-institutet. 36 procent av målgruppen känner till innehållet i FN:s funktionsrättskonvention.

Institutet för mänskliga rättigheter, MR-institutet, har gjort en undersökning av hur det står till med kunskap om, och upplevelser av, mänskliga rättigheter hos personer med funktionsnedsättning i Sverige.

Låg kunskap om funktionsrättkonventionens innehåll

Rapporten baseras på enkätsvar från 1 833 personer med funktionsnedsättning. Drygt en tredjedel, 36 procent, kände till innehåller i FN:s funktionsrättskonvention som ska gälla i Sverige. Lite mer än hälften visste att konventionen finns.

Bara några få visste att de kan klaga på upplevda brister till FN:s funktionsrättskommitté och Europadomstolen.

”Allt ifrågasätts”

Personer med funktionsnedsättning har ofta flera myndighetskontakter, och behöver kräva sina rättigheter i olika situationer. De som svarade på enkäten vittnade om att de ofta känner sig misstrodda, misstänkliggjorda och som en belastning. MR-institutets rapport har fått titeln ”Allt ifrågasätts”.

Ytterligare en slutsats från rapporten är att många människor med funktionsnedsättning drabbas av bristande tillgänglighet. Det leder till att man hindras leva självständigt och delta i samhället, vilket kränker de mänskliga rättigheterna.

Rekommendationer för framtiden

MR-institutet menar att Sverige måste sprida mer kunskap om funktionsrättskonventionen. De vill att staten gör det enklare att utkrävas sina rättigheter och att klaga, och att staten inrättar fler instanser för det.

Vi borde bygga en framtid där fler kan vara delaktiga och ha självbestämmande.

Maria Johansson är ledamot i MR-institutets råd och specialist på funktionsrätt på Samhall. Hon kommenterar rapporten på institutets hemsida och säger bland annat:

– Vi borde vara på väg i en helt annan riktning, ge människor möjligheter, både bildligt och bokstavligt bygga en framtid där fler kan vara delaktiga och ha självbestämmande, säger Maria Johansson.

Fakta: MR-INSTITUTET

  • Institutet för mänskliga rättigheter är en oberoende myndighet som ska främja säkerställandet av de mänskliga rättigheterna i Sverige.
  • MR-institutet har ett särskilt ansvar för rättigheter som gäller för personer med funktionsnedsättning.
  • Enligt konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning ska de stater som anslutit sig till konventionen ha en oberoende mekanism för att främja, skydda och övervaka genomförandet av konventionen.

Källa: mrinstitutet.se

Text Anna Morin Foto Pixabay