»Hos oss är kompetenserna jämlika«

ÅTERHÄMTNING. Sofia Ringvall är en av två projektledare för Recovery college i Jönköpings län. Hon har vart med från början och sett Recovery college växa fram. »Vi brukar säga att vi får lägga rälsen medan vi kör«, säger Sofia.

Recovery college kan översättas till »återhämtningsskolan«. Det är idag ett lärandecenter som regionen och kommunerna i Region Jönköpings län gör i samverkan. De 13 kommunerna sköter sin del via en gemensam utvecklings- och forskningsenhet som heter Kommunal utveckling.

Jämlika kompetenser

Sofia Ringvall.

Deltagarnas utvärderingar vittnar om att kurserna ger hopp om återhämtning efter psykiska problem. När projektledare Sofia Ringvall får frågan om vad som är det bästa med Recovery college  varar hon att professionen och personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa jobbar tillsammans:

– Och att kompetenserna är jämlika! Har man egen erfarenhet då är det en kompetens som är precis lika mycket värd som yrkesprofessionens kompetens, säger Sofia och fortsätter:

– Vi jobbar hela tiden i de här paren, och samskapar. Det genomsyrar hela verksamheten. Det tycker jag är det som sticker ut mest.

Med i planeringen

Under årens lopp har det blivit mer vanligt i vården med insatser för delaktighet och medverkan för patienterna. Det gäller även i Jönköpings län. Det är bra, tycker Sofia Ringvall, men hon tycker också att brukarorganisationer och patientföreningar ofta blir inbjudna i ett ganska sent skede, för att delta i en panel eller berätta sin historia.

– Det är unikt med Recovery college, att man är med från allra första början, att det är jämlikt och båda kompetenserna finns med. Till exempel när man planerar kursernas upplägg och innehåll,
säger Sofia.

Kommunsamarbete om peer support

Recovery college får ofta frågan om studiebesök från andra regioner. Det finns liknande kurser på andra håll, men de är sällan lika storskaliga och heltäckande.

Sofia Ringvall tror att man lyckats på grund av tidigare återhämtningsinriktade satsningar, samverkan och att man utbildar peer och peer support, det vill säga personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa som stödjer andra i deras återhämtning.

Det kan vara en språngbräda från psykiatrin!

Önskar mer långsiktighet

På politisk nivå finns samtal om att säkra finansieringen över en längre tid. Även om lärcentret är permanent så gäller de ekonomiska anslagen för ett år i taget i dagsläget. Uppdragen för psykiatri och socialpsykiatri ligger i linje med kursverksamheten, som att stödja nära vård och egenvård. Sofia Ringvall har sin anställning som verksamhetsutvecklare på psykiatriska avdelningen i Jönköping.

– Vi har personal härifrån som håller föreläsningar och kurser. Tidigare var det bara för våra patienter, men nu är de öppna för alla. Det gör att personer som inte tillhör specialistpsykiatrin får ta del av den kompetensen, säger Sofia Ringvall och fortsätter:

– Det är bra att vi har andra insatser, som kurser och föreläsningar, som länkar ut och bort från psykiatrin. Recovery college kan förebygga psykisk ohälsa och också vara en språngbräda från psykiatrin!

Kompetensutveckling för personal

På Recovery college har de också märkt att en hel del personal från socialpsykiatrin går kurserna som en del av sin kompetensutveckling.

– Då breddar vi deras kompetens, de som möter brukare i olika verksamheter. Projektledarna har inspirerats av Recovery college i England och Danmark. En utmaning som var större än de
räknat med från början är att nå ut till fler, säger Sofia Ringvall.

Nu rullar programmen på varje termin, och mixen av deltagare och föreläsare är bra, men hon kan se nyttan i att ännu fler kommer med och går utbildningarna.

Text Anna Morin Foto Anna Morin