Upprop mot bältesläggning från patientföreträdare
I en ny kampanj ställer RSMH krav på regeringen: inför en nollvision för tvångsåtgärder i psykiatrin. Det handlar om åtgärder som bältesläggningar, tvångsmedicinering och isolering. Förbundet vill också att traumatiserande tvångsåtgärder mot barn och unga upphör omedelbart.
Vill se alternativ
I kampanjen vill man protestera och lyfta fram goda alternativ att bemöta den som söker vård för psykiska problem, och den som döms till tvångsvård. Ett exempel är psykiatriavdelningar som använder lugnande rum, och att utbilda personalen i alternativa metoder. ”Detta är inte ett upprop mot psykiatrin – tvärtom vill vi visa vårt stöd till psykiatrins personal”, skriver RSMH.
En framgångsrik vård bygger på samverkan och förtroende mellan patient och vårdgivare.
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, utreder just nu alternativ till tvångsåtgärder på uppdrag av regeringen. I ett tidigare uttalande har RSMH krävt att Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT, ses över från grunden. Man vill ha ett nationellt kunskapsstöd samt ett kompetenscentrum för tvångsvård.
– En framgångsrik vård enligt RSMH bygger på samverkan och förtroende mellan patient och vårdgivare. Den är personcentrerad, återhämtningsinriktad, traumamedveten och rättighetsbaserad, säger Jenny Wetterling i en kommentar till utredningen i en artikel i Revansch.
Bältning ska ske i undantagsfall
Fastspänning är ett av samhällets mest ingripande åtgärder i en människas liv och ska enligt lagen ske i absoluta undantagsfall. Idag ökar antalet fastspänningar i bälte. År 2022 drabbades 2 000 barn och unga för bältesläggning, och av dem var 85 procent flickor.
RSMH lyfter fram att tvångsåtgärder har negativa och skadliga effekter, vilket i slutändan gör att den som behöver hjälp snarare blir sämre.
Uppmärksammade dödsfall och hot
Bältning i tvångsvården har uppmärksammats i media, till exempel i Uppdrag granskning 2018 då man gick igenom anmälningar till Ivo och konstaterade att fyra dödsfall skett i samband med bältning sedan millenieskiftet. Man konstaterade att det inte finns tillförlitliga siffror på hur många som bältas varje år, eftersom inrapporteringen till Socialstyrelsen har stora brister.
I ett inslag i Kaliber i Sveriges radio P1 den 14 oktober 2024 avslöjades att överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset som hotade en psykiatripatient med att lägga den i bälte.