RSMH:s unga medlemmar gjorde premiär på Pride

UNG & ENGAGERAD. Under sommaren deltog RSMH Vilja på Sundsvall Pride för första gången. Ett sommarläger följdes av ett föredrag i samarbete med arrangörerna RFSL Sundsvall och sedan gick stolta ungdomar från RSMH i paraden.

Inläst version nedan. Produceras med stöd av MTM:

Ordförande för RSMH Vilja Moa Johansson är nöjd efter föreningens deltagande på Sundsvall Pride. Dagarna innan var det sommarläger för RSMH:are mellan 12 och 29 år, och en del av tiden lades på förberedelser för paraden. Moa bedömer också att medelåldern på övriga föreningsaktiva i Prideparaden låg under 30 år.

– Det var en skön feeling på paraden, vi hade tur för regnet kom först efteråt så att vi hann söka skydd, säger Moa och fortsätter:

– Jag kunde se att de som gick i tåget var väldigt för sin sak. Alla kom med sina banderoller och plakat, bar sina tröjor och var stolta. Framför oss gick Transsammans och bakom ungdomsmottagningarna och kvinnojouren. Det var fullt med aktiva unga människor som tror på sin sak.

”Bra att synas”

Moa tycker upplevelsen var mycket positiv, och hoppas att de kan vara med på Pride nästa år igen. Hon vill uppmuntra fler lokalföreningar hos RSMH att göra samma sak.

– Jag tänker att de som kollar på paraden, bland dem finns det säker minst en ung person som tänker att den inte duger. Då tycker jag att vi som en förening för personer med psykisk ohälsa ska synas.

Inför Pride förberedde sig deltagarna på RSMH:s ungdomsläger i Sundsvall genom att tillverka plakat och tröjor att visa i paraden.

– Vi hade ett plakat där det stod typ ”Pride är viktigt för att ikväll är det fortfarande någon som tror att den är bättre död än att vara sig själv”. Det var i den andan. Och det är ju därför det är viktigt att vara med på Pride, säger Moa.

Det finns omkring 50 lokala Pride varje år i Sverige, enligt Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL. Pride-aktiviteterna kan variera från en dag till en vecka beroende på stad och arrangör, och har så gott som alltid en avslutande parad.

Psykisk hälsa och HBTQI

RSMH Vilja hade också ett föredrag där man pratade om psykisk hälsa och ohälsa kopplat till HBTQI. Att bryta normer kan vara tufft för vem som helst, och för en ung HBTQI-person kan skiftet från de heterosexuella normerna innebära nya förväntningar och andra typer av stress och ohälsa, berättar Moa.

– Som ung har man inte så mycket erfarenheter och då är lätt att man hakar på befintliga normer. Sen kommer omvärlden med sina tankar, man kan få höra att man som lesbisk ska man spela fotboll, eller om man kommer ut som homosexuell man så måste man uppföra sig som Jonas Gardell. Jag tror också att jag själv är min största kritiker. Man kanske inte dömer andra, men man dömer sig själv.

Unga människor vill ju alltid må bra igen.

Moa Johansson tycker att det finns anledning för RSMH Vilja att vara en egen förening för personer under 30 år. Hon anser att unga engagerar sig lite annorlunda än äldre.

– Unga människor vill ju alltid må bra igen. Även om man har adhd eller är djupt deprimerad så vill man inte stoppas i ett fack eller bara vara sin diagnos. Man vill ju inte stanna hemma och vara sjukskriven utan ta sig vidare, säger Moa och fortsätter:

– När vi har träffar pratar vi inte så mycket mediciner, utan mer om erfarenheter och hur man ska ta sig vidare. När jag var på RSMH:s kongress tyckte jag det var många äldre som pratade mer om läkemedel och så, där märker jag en markant skillnad.


Fakta: HBTQI

Ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

Källa: RFSL


Lyssna också på podden Bryt ytspänningen om HBTQI och psykisk ohälsa från RSMH.

I avsnittet pratar programledarna om HBTQI kopplat till psykisk ohälsa och hur deras egna erfarenheter av att komma ut sett ut. Avsnittet handlar även om RSMH Unga och RSMH Viljas medverkan på Pridefestivalen i Sundsvall i början på juli.

Text Anna Morin Foto RSMH Vilja