RSMH Falköpings mötesplats hotad

En lokalförening med anor är RSMH Sesam i Falköping. Men det är också en livskraftig förening där medlemmarna idag är besvikna och starkt oroliga för hur det ska bli framöver då kommunen sagt upp deras samverkansavtal. Vad ska hända med den brukarstyrda verksamheten?

I bottenvåningen på ett hyreshus ligger RSMH Sesam, man har två fönster mot gatan och flera rum dit medlemmarna är välkomna på aktiviteter, möten och att sitta ner och bara vara. Det finns symaskin och datorer, och i det största inre rummet står ett biljardbord och en piltavla hänger på väggen.

Mikael Forsberg.

Hjärtat på Sesam kan ändå sägas vara det första rummet med den inbjudande stora soffan. Där sitter Mikael Forsberg.

– RSMH betyder allt för mig. Jag kan vara mig själv här. Det finns en del som kommer hit också för den sociala delen, utan att ha psykisk ohälsa, och de säger också att de kan vara sig själva här, säger Mikael och fortsätter:

– Det är god stämning. Sedan har cirklarna betytt enormt mycket för mig.

Han syftar på studiecirklar i språk och även EMU-kunskap. Den sistnämnda fick Mikael möjlighet att själv leda hos Sesam, med material från ABF.

Jag kan vara mig själv här.

20 år på platsen

Det är inget tvivel om att RSMH Sesam betyder mycket för de 40 medlemmarna, och de som så gott som dagligen samlas i lokalen på Åttagårdsgatan. Förra sommaren, precis före midsommar, hörde kommunen av sig i ett mejl med en uppsägning av det samarbetsavtal man haft med RSMH. Det skedde utan dialog med föreningen.

– Vi har varit på den här platsen i 20 år. Det är mycket känslor i det här. Jag känner att de inte får göra så här mot människor, säger medlemmen Linda Holmström.

Det är mycket känslor i det här.

Hon berättar att gemenskapen är livsviktig för henne. Liksom att kunna ringa Linda Dittmer som är anställd av föreningen sedan 29 år. Linda Dittmer känner alla medlemmar, och kan både lyssna, lugna och ge uppskattade råd.

– Det är en viktig skillnad på att vara en förening och att vara personalstyrd, konstaterar Linda Holmström.

Hon gillar att grilla och göra uteaktiviteter med RSMH. Dagen före Revansch besök var föreningens medlemmar ute och åt tillsammans.

”Ett andra hem”

Köket på Sesam är ett genomgångsrum, så de lokala bestämmelserna tillåter ingen matlagning. Men för en billig peng finns frysmat att micra och fika med mackor och glass. Och så kaffe förstås. Chaim de Wit står och måttar upp rätt mängd i bryggaren. Det doftar gått och han räknar halvhögt för sig själv.

Chaim de Wit.

När Chaim får frågan om vad RSMH Sesam betyder för honom så blir blicken allvarlig och rösten engagerad.

– Det känns som mitt andra hem. Jag vet inte vad jag skulle göra om jag inte hade Sesam. Jag spelar biljard, använder datorn och gör vissa sysslor. Jag svarar i telefonen, kokar kaffe och är nyckelansvarig.

Han är orolig för utvecklingen där Falköpings kommun sagt upp föreningens IOP, Idéburet offentligt partnerskap. Därmed har man inte råd med lokal eller den deltidsanställda personalen.

– Den kommunala träffpunkten är för styrd av personalen, tycker jag. Här får man komma och gå som man vill, säger Chaim.

Vi får själva bestämma vad vi ska göra.

En som hör vad vi pratar om är Jörgen ”Gusten” Gustavsson. Han är precis som Chaim medlem sedan länge och säger:

– Jag vill inte gå på träffpunkten, det passar inte mig. Här är det brukarstyrt och vi får själva bestämma vad vi ska göra. Linda som jobbar här betyder mycket, men här är det inte personalen som bestämmer.

Medlem Mellis Pettersson och anställda Linda Dittmer visar runt i lokalerna.

Uppsagt avtal

Debatten om vad som egentligen ligger bakom Falköpings kommuns beslut att säga upp sin IOP med RSMH har förts på olika dialogmöten, men också i lokalpressen, sedan förra sommaren. På anslagstavlan sitter pressklipp från Falköpings tidning.

– I den nya socialtjänstlagen står det att man ska förebygga psykisk ohälsa och ha IOP-avtal och sådana saker, men hur Falköping kommun ska jobba förebyggande för den här målgruppen nu, det vet jag inte, säger föreningens enda anställda Linda Dittmer.

Linda Dittmer.

Hon skakar på huvudet. Efter samtal med de olika partierna och såväl socialnämnden som kultur- och fritidsnämnden står hoppet till omprioriteringar och upprivna beslut. Och samtidigt går dagarna och veckorna och datumet när de inte kan finansiera hyran närmar sig.

En annan person som är engagerad i föreningen är Marianne Lundgren. Hon kommer varje måndag och syr med dem som finns på plats på Sesam.

– Jag är sömmerska, och när jag fick pension så följde jag med en väninna hit. Jag tycker det är roligt att ha något att göra och så träffar jag lite vänner. Det ger mig mycket. Jag gör det jag kan, hjälper till med att lägga upp byxor, syr in och lagar till den som vill, säger Marianne och fortsätter:

– Vi blev ju chockade av beskedet från kommunen, det är ledsamt.

Utvecklingen för RSMH Sesam är oklar, och om inget förändras i det kommunala stödet får man planera för att säga upp personal redan under våren, och lämna lokalen efter sommaren.

Vi blev chockade av beskedet från kommunen.

Marianne Lundgren med sysakerna på RSMH Sesam.

Text Anna Morin Foto Anna Morin