Höjd kostnad för läkemedel klubbad i riksdagen
Torsdag den 22 maj 2025 sa riksdagen ja till regeringens förslag att höja egenavgiften inom högkostnadsskyddet. Höjningen gäller från den 1 juli. ”Höjda kostnader riskerar att leda till att människor, trots akuta behov, avstår från att söka vård i tid”, säger Jenny Wetterling, talesperson för RSMH.
– Det är allvarligt att makthavarna inte lyssnat, vare sig på remissinstanser eller på oss patient- och brukarorganisationer, säger Jenny Wetterling, talesperson och ledamot i RSMH:s styrelse.
Risk att fler avstår vård
RSMH framhåller att de mänskliga kostnaderna måste vägas på samhällets kostnader, och att små ökningar i vårdkostnader kan bli avgörande för om en person söker hjälp eller inte. Att en person med psykisk ohälsa inte för stöd eller behandling kan få långvariga negativa effekter.
Det kan leda till ökade samhällskostnader på sikt.
– Höjda kostnader riskerar att leda till att människor, trots akuta behov, avstår från att söka vård i tid. Det kan i sin tur leda till försämrad hälsa, längre sjukskrivningar och ökade samhällskostnader på sikt. Att skjuta över vårdkostnader på individen hotar den svenska välfärdsmodellens grundprincip: att vård ges efter behov och betalas efter förmåga, säger Jenny Wetterling.
Dyrare för patienten
Kostnadstaket för egenavgiften i högkostnadsskyddet höjs från 2 900 kronor till 3 800 kronor, det vill säga att patienterna själva ska stå för en större del av kostnaden innan högkostnadsskyddet träder in.
Som högst ökar patientens kostnader med 900 kronor. Det gäller från den 1 juli.
Kostnadstrappan inom högkostnadsskyddet höjs också och innebär att patienten ska betala hela läkemedelskostnaden upp till 2 000 kronor, jämfört med dagens 1 450 kronor. Det första trappsteget ändras så att patienten själv står för 75 procent av kostnaden istället för dagens 50 procent.