Beslutet som kommunen ångrade

I juni 2024 beslutar socialnämnden i Falköpings kommun att säga upp avtalet med RSMH:s lokalförening. Nu, drygt åtta månader senare, finns en majoritet i fullmäktige för att återta samverkan med RSMH.

Beskedet kommer till föreningen på mejl dagen för midsommarafton. Linda Dittmer som jobbar för RSMH Sesam i Falköping trodde knappt sina ögon. Falköpings kommun sa upp föreningens IOP, Idéburet offentligt partnerskap. Hon kollade telefonen och hade inga missade samtal. Bara ett mejl.

Linda visste att utan partnerskapet och de medföljande 530 000 kronorna skulle inte pengarna räcka till vare sig till lokalen eller hennes lön. Hon förstod att de inte skulle få ytterligare information på midsommar, och bestämde sig för att tiga om nyheten över helgen. Det blev att fira midsommar med en stor klump i magen.

”Vi köpte det rakt av”

Ingvor Bergman

Ingvor Bergman.

Det var på våren 2024 som det kom ett besparingskrav på socialtjänsten i Falköping. Ledamöterna i socialnämnden som Revansch pratat med säger att det presenterades som ett faktum. Man behövde sträva mot en budget i balans, det kändes omöjligt att argumentera emot det.

Det var också dags att förlänga två av tre partnerskap som kommunen hade med civilsamhället, ett med Ria Hela människan, som driver flera kyrkors gemensamma sociala arbete, och ett med RSMH Falköping Sesam som samlar personer med erfarenhet av psykisk ohälsa. Och enligt ett tjänstutlåtande, skrivet av den kommunala förvaltningen, fungerade inte samverkan med RSMH-föreningen.

– Vi fick besked om att IOP inte uppfylldes, man hade inte lämnat in verksamhetsberättelsen och hade ingen verksamhet. Vi köpte det rakt av, säger Ingvor Bergman (S), andra vice ordförande i socialnämnden.

Det här är en grupp människor som lätt glöms bort.

RSMH bjuder in

Efter midsommar kontaktar RSMH Sesam sina lokalpolitiker. Ingvor Bergman besöker verksamheten, något hon ett år senare grämer sig att hon inte gjort före beslutet.

– Jag besökt ju dem efter beslutet, i juni. Det här är en grupp människor, också medborgare, som lätt glöms bort. Och här har vi en förening som jobbar med att skapa gemenskap, att bryta isolering, säger Ingvor och fortsätter:

– En medlem berättade att han hade gjort en större hjärtoperation i Göteborg. De enda som kom och hälsade på honom på sjukhuset var andra RSMH-medlemmar.

Ord mot ord

I Falköping står nu ord mot ord. Den styrande koalitionen som har majoritet i socialnämnden menar att beslutet från 2024 var det rätta.

Företrädare från Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna som medverkade på socialnämndens möte i juni 2024 menar att beslutet togs på felaktig grund, och man känner sig lurade.

Vi får också tänka på det som är vårt huvuduppdrag i socialtjänsten.

När nämnden samlades efter sommaren 2024 så gick kommunens socialtjänst inte heller back längre, enligt Ingvor Bergman.

– I augusti låg vi plus, över 14 miljoner kronor. Och 530 000 kronor som det handlar om är en liten kostnad om man jämför, det är främst lön för en person som varje vecka finns som stöd för 40 personer. Vi får också tänka på det som är vårt huvuduppdrag i socialtjänsten. Jag tycker att i vår budget på 900 miljoner är det väl använda pengar.

En medlemsstyrd förening

På anslagstavlan hos RSMH Sesam trängs lappar med information om aktiviteter, resor, studier som medlemmarna är med och planerar. I föreningen bidrar alla med det man kan och orkar, och ett par medlemmar är nyckelansvariga. Läs mer i Revanschs reportage.

Linda Dittmer har jobbat på RSMH Sesam i Falköping i 29 år. Medlemmarna beskriver henne som ett nav, en första kontakt när måendet sviktar, någon som kan ge råd och stötta så att det känns bättre, eller guida en till fortsatt hjälp. För personer med psykiska problem är hon en klippa.

S och SD vill ändra beslutet

Kommunpolitiker Ingvor Bergman suckar i telefonen. Hon säger att hon aldrig varit med om något liknande. Det måste gå att rätta till beslutet som aldrig skulle ha tagits, menar hon.

Efter beslutet i juni 2024 har S drivit initiativärende där man föreslog att stödet till RSMH skulle bli ett årligt bidrag, vilket avslogs i socialnämnden.

I mars 2025 har både Ingvor Bergmans parti, Socialdemokraterna, och Sverigedemokraterna lagt varsin motion om att återuppta samverka med RSMH i Falköping.

Förslag på nytt avtal

Det politiska läget är så att oppositionen har majoritet i kommunfullmäktige, så även om det drar ut på tiden så kommer motionen röstat igenom, vilket är en lättnad för RSMH samtidigt som det inte löser årets problem med kostnad för lokal och personal i år. Sista april slutar Linda och hyran blir svår att betala efter sommaren.

Att inte besöka RSMH innan beslut togs och själv bilda sig en uppfattning om verksamhetens omfattning är något Ingvor idag ser som ett misstag.

Förslaget i S-motionen är att kommunfullmäktige ger socialnämnden i uppdrag att upprätta en ny plan för ett samverkansavtal och att stötta RSMH i Falköping med 550 000 kronor per år från och med 1 januari 2026.

– Det är väl använda pengar, till de allra sköraste i vårt samhälle, en del kanske inte har något annat, säger Ingvor Bergman.

Socialnämndens ordförande i Falköping, Sören Rafstedt, ångrar inte det avslutade samarbetet med RSMH Sesam. Han ser beslutet som välgrundat, men säger i en intervju i Revansch att det fanns saker som var olyckligt formulerade.

Text Anna Morin Foto Jan Andersson/Falköpings Tidning samt Wikimedia Commons