Matpriserna har skenat – påverkar medlemsluncherna

EKONOMI. Matpriserna har ökat med nära 25 procent sedan i januari 2022. Det här berör alla människor och hushåll, men är självklart tuffare för den som redan hade ont om pengar. Även föreningslivet är högst medvetet om läget. Hos RSMH Verkstan i Uppsala har man motvilligt höjt priset på medlemslunchen.

Appen Matpriskollen har jämfört 23 563 olika matvaror och kommit fram till att sedan den 1 januari 2022 och 20 månader framåt har matpriserna stigit med 24,6 procent. Stadsmissionens senaste fattigdomsrapport visar samtidigt på en växande matfattigdom hos människor i ekonomisk utsatthet.

Tio kronor mer påverkar

På flera av RSMH:s lokalföreningar samlas man kring mat och fika, och även där märks ökade matpriser.

Den lilla ökningen har faktiskt gjort att det kommer färre personer.

– Vi nödgades höja priset från 40 till 50 kronor, säger Katrin Mandl som är medlem i RSMH Verkstan i Uppsala och fortsätter:

– Och den lilla ökningen har faktiskt gjort att det kommer färre personer.

Katrin berättar att det faktum att några medlemmar väljer bort lunchen har gjort att föreningen pratar om alternativ eller komplement till dagens koncept. En idé är att införa matlag där man lagar maten ihop och har ett självkostnadspris för rätterna.

God gemenskap

RSMH Verkstan i Uppsala äger Valegården, en plats med trädgård och hus mitt i Uppsala. I stora huset finns köket och flera andra rum. På vardagarna serveras lunch som en medlemsaktivitet. Inkomsterna går till inköp av råvaror och en liten slant till medlemmen som lagar lunchen. En del av kockarna tar med egna ingredienser.

På hemsidan står det att medlemsluncherna är hjärtat i verksamheten, och det instämmer Katrin Mandl med.

Är man ensam så kanske man inte lagar så rolig mat.

– Det är här är en möjlighet att sitta och äta tillsammans med andra och föra ett samtal. Det finns många ensamma och det här är en god gemenskap. Det är ju också så att när man är ensam så kanske man inte lagar så rolig mat, säger Katrin.

Katrin Mandl.

På Verkstan vurmar man också för näringsriktig och hållbar mat, och man handlar mycket ekologiskt. På måndagar är det goda soppor och hembakt bröd, andra dagar kan det vara falafel med många tillbehör eller asiatiskt inspirerad mat. Eftersom föreningen har en gård att sköta pratar man ganska ofta om vad som behöver göras i det föreningsägda huset, men även musik och politik och allt mellan himmel och jord står på agendan.

Tips på näringsrik mat

Utöver att det mättar så kommer matservering hos RSMH med rutiner, vänner och en ökad kunskap om matlagning. Ett par lokalföreningar ordnar matlagningskurser.

Revansch har tidigare tipsat om sajten Under tian. Det är dietisten Hanna Olvenmark som driver en hemsida, blogg och podd med billigare recept. Tips om mat som även fungerar för kropp och klimatet, och där »äta ute« handlar om att käka i naturen.

Ökat antal matpaket

Idag är 72 procent av Stadsmissionens insatser matstöd, det vill säga att den som inte har råd att köpa mat får hjälp genom en matcheck, matkasse eller äta mat som serveras. Sveriges stadsmissioner konstaterar att en ny grupp har tillkommit, människor med låg lön som inte räcker till mat.

Även hos Röda Korsets lokalföreningar har man behövt skala upp verksamhet för att möta ett ökat tryck på hjälp med grundläggande behov. Det handlar till exempel om insatser som soppkök, utdelning av matpaket eller kläder.

För fyra år sedan delade Svenska kyrkan i Örnsköldsvik ut 40 matkassar. Nu är de uppe i 150 kassar till dem som inte har råd att köpa sin egen mat, så det handlar inte bara om ett storstadsproblem.

Foto: Från RSMH:s verksamhet på träffpunkt Kompassen i Vällingby.

Fakta

MATFATTIGDOM

  • Matfattigdom innebär att vara utlämnad åt att köpa billig och inte sällan näringsfattig mat, och en kost som saknar variation.
  • En undersökning visar att var tredje ensamstående förälder som tjänar under 35 000 kronor inte har råd att köpa sund mat till sina barn.

Källor: Rädda Barnen, Röda Korset, Stadsmissionen. Majblomman och Hyresgästföreningen.

Text Anna Morin Foto Minica Kraft och Privat