Personligt ombud riskerar att mista statsbidrag
Reformen med personligt ombud, PO, har gett många människor möjlighet att komma på fötter efter perioder av psykisk ohälsa, alternativt klara vardagen med en psykisk funktionsnedsättning. I en ny utredning hotas statsbidraget till verksamheten, vilket fått både politiker, RSMH och PO att reagera.
– Min bedömning är att det skulle ske en halvering av PO-verksamheterna om det här förslaget går igenom, säger Camilla Bogarve, PO Skånes verksamhetschef, och fortsätter:
– Anledningen till att det är så dramatiskt är att verksamheten inte är lagstadgad. Det är frivilligt för kommunerna att bedriva PO-verksamhet.
Det är dramatiskt då verksamheten inte är lagstadgad.
Möte i riksdagen
Förslaget fick RSMH och flera organisationer att gå i taket. RSMH var en drivande kraft när personligt ombud infördes. Reformen från 1995 sågs som en seger för rörelsen som organiserar personer med psykisk ohälsa.
I mitten av oktober bjöd riksdagsledamot Oliver Rosengren (M) in Personliga ombud Kronoberg till ett möte i riksdagen om PO-verksamheten. Utöver personer från Kronoberg deltog fler PO, intresseorganisationer, myndigheter samt fyra riksdagsledamöter från olika utskott.
På mötet diskuterades bland annat Utjämningskommitténs förslag. Camilla Bogarve från PO Skåne var med i riksdagen och hade med sig ett upprop för att behålla statsbidraget till personligt ombud med över 1 200 underskrifter.
Vi landade i att personligt ombud spänner brett över hela välfärden.
– Jag var positivt överraskad över den dialog som blev. Vi landade i att personligt ombud spänner så brett över hela välfärden, och det är ingen annan yrkesroll eller stöd i systemet till målgruppen som gör det, säger Camilla Bogarve och fortsätter:
– Vi fick ett löfte om att socialförsäkringsministern skulle få uppropet.
Hon säger att det fanns stöd hos politikerna på mötet att behålla bidraget, men att det samtidigt rapporterades från en länsstyrelse att myndigheten hört från kommuner som överväger att lägga ned PO efter att de nåtts av Utjämningskommitténs förslag.
Föreslår obligatorisk verksamhet
För framtiden hoppas Camilla Bogarve att man utreder om PO ska bli en obligatorisk kommunal verksamhet, och att en sådan statlig utredning utgår från den kartläggning som Socialstyrelsen gjorde av PO 2023. I kartläggningen var en av slutsatserna att det riktade statsbidraget till verksamheten är viktigt och avgörande.
Hon vill också att PO byggs ut, så att det finns möjlighet att jobba med medborgare som har samsjuklighet, både psykiatrisk diagnos och beroendeproblem, och att det finns PO för barn och unga.
Ett kravlöst möte
En som haft hjälp av PO är Kalle Hertler från Staffanstorp. Under många års tid Kalle upplevde inte att det kommunala boendestödet kunde hjälpa honom, men när han mötte Staffanstorps personliga ombud började han må bättre och bättre och kunde ta tag i saker som tidigare känts helt omöjliga.
– Då befann jag mig i psykisk ohälsa. Jag hade haft problem i flera år och legat på min soffa utan att ens lämna lägenheten. Jag var helt strandad här. Och då kom han till mig, säger Kalle Hertler och fortsätter:
– Mötet med PO var helt kravlöst. De behövde inte fylla i en massa meningslösa papper som ändå inte leder till någonting. Det var fint, det var härligt. Det gjorde att jag kunde berätta vad jag upplever och känner, vad jag tycker och tänker.
PO gav ork
Efter några möten så orkade Kalle med stöd av PO börja sköta kontakterna med omvärlden, såväl praktiska som sociala saker. Kalle Hertler beskriver det som »en nytänding på livet«. Tack vare PO är han idag föreningsaktiv och har ett helt annat liv och hälsa.
Fakta
PO – PERSONLIGT OMBUD
- Personligt ombud finns i 239 kommuner.
- Det finns 315 ombud.
- PO hjälper cirka 10 000 personer.
- RSMH drev igenom införandet av personliga ombud i Sverige på 90-talet.
- Statsbidrag för PO finns sedan år 2000.
- Statsbidraget är på 130 miljoner kronor per år.
- RSMH driver en namninsamling: Bevara personligt ombud!
Källa: RSMH, Socialstyrelsen och PO Skåne