Stort missnöje med samhällsstöd till personer med psykisk ohälsa

I en ny rapport konstaterar NSPH att 70 procent av personer med psykisk ohälsa är missnöjda stödet från samhället. Den ekonomiska situationen är en källa till oro för 6 av 10 i målgruppen enligt NSPH:s undersökning.

I en ny rapport framgår att 6 av 10 med psykisk ohälsa känner oro för sin ekonomiska situation, och att det påverkar deras syn på livet. Dagens kortsiktiga och låga ekonomiska ersättningar riskerar att bidra till ytterligare ohälsa och försvårar i många fall en återhämtningsprocess, enligt Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, NSPH.

Allvarliga konsekvenser

I ett pressmeddelande om rapporten lyfter NSPH att det även flera studier som pekar på sambandet mellan ekonomisk utsatthet, psykisk ohälsa och ökad suicidrisk, vilket visar på allvaret i rapportens resultat.

– De aktuella ersättningarna för personer med psykisk ohälsa behöver indexeras upp och bli mer långsiktiga. Det skulle även behövas genomföras en helhetsöversyn av dagens ekonomiska stödsystem så att det bättre kan bidra till trygghet och återhämtning för individer som lever med psykisk ohälsa, kommenterar Conny Allaskog, ordförande på NSPH.

NSPH har genomfört en enkätundersökning som ligger till grund för rapporten med drygt 2 300 svarande under våren 2024, kombinerat med en undersökning av Novus. De som svarade på enkäten var personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa samt deras anhöriga.

Saknar efterfrågad vård

Ytterligare resultat är 70 procent är missnöjda med det stöd de fått från samhället, och att 55 procent av de som lever med psykisk ohälsa upplever att de inte har fått den vård de har behov av.

NSPH:s ordförande menar att kommuner och regioner bör göra en särskild satsning för att samla kunskap från de som har negativa vårderfarenheter.

– Det bristandet stödet leder till stora konsekvenser för såväl de som lever med psykisk ohälsa som deras anhöriga, säger Conny Allaskog.

 


När Revansch tar upp frågor som rör suicid och suicidrisk hänvisar tidningen till stödlinjer enligt WHO:s riktlinjer för media.

Vem kan jag prata med om självmordstankar?

Du kan prata med en person som jobbar inom vården, med någon du känner eller kontakta en stödlinje:
• Vårdguiden på telefon 1177.
• Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.
• Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.
• Jourhavande präst nås via 112.
• Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Text Anna Morin Foto Pixabay