Forskningsstipendiat 2024: »Jag vill fånga personernas upplevelser«
Årets mottagare av RSMH:s forskarstipendium heter John Brauer och finns vid Örebro universitet. Han ska studera välfärdssystemen och vill sätta de personer som har psykiska problem och en varierad arbetsförmåga i centrum i sin forskning, och välkomnar att personer som känner igen sig i den beskrivningen tar kontakt.
Arbetsförmåga förändras
När Revansch ringer upp och gratulerar är det en glad stipendiat som svarar. Han berättar att det är vanligt att arbetsförmågan, och bedömningen av densamma, förändras.
– En dimension för personer med psykisk ohälsa är att ena månaden har du stora hinder att arbeta, och en annan månad har du inte det. Det gör att svårt att säga vad utfallet ska bli, säger John Brauer och fortsätter:
– Bedömningen hos Försäkringskassan fluktuerar också, vilket kan bero på vilket kontor och vilken handläggare som har ärendet.
Vad kan du säga om glappet mellan samhällets syn på arbete och arbetsförmågan hos personer med psykisk ohälsa?
– Om man tar personer med IF, som jag tycker är en rätt bra jämförelse, där man känner sig ganska säker på att det kommer vara likadant under livet, då beviljas man sjukersättning som är en mer säker inkomst då den inte prövas i samma omfattning, säger John Brauer och fortsätter:
– Har du fluktuerande arbetsförmåga så ska du ju söka sjukpenning och det vet vi är en ersättning som ofta blir föremål för reformer. Jag tänker på den senaste utredningen som regeringen tog emot innan sommaren.
Det är en risk att din rätt till sjukpenning kan ifrågasättas när du väljer att söka dig mot arbete.
Många känner oro när man inte vet vad man ska få för inkomst när ens arbetsförmåga och oförmåga ska bedömas.
– Jag har ett pågående forskningsprojekt om IPS, en insats för personer med psykisk ohälsa. Där hamnar personalen ofta i samtal med potentiella deltagare om det är bra att ingå i det här, för risken är att man inte får tillgång till sjukersättning eller försörjningsstöd. Det är ett risktagande. Du kanske får hjälp att få ett arbete, men det är en risk att din rätt till sjukpenning kan ifrågasättas när du väljer att söka dig mot arbete.
På vilket sätt kan det vara intressant för politiker och samhället att ta del av resultaten av den här studien?
– Jag tänker att det är intressant att se hur det påverkar individer som är i behov av socialförsäkringen, vad det innebär. Dels att ens egen förmåga fluktuerar men också hur det ser ut i samklang med samhället.
Här bidrar jag med ett annat perspektiv.
Har det forskats för lite på det här?
– Det finns ju mycket forskning på hur handläggarna organiserar arbetet, men här bidrar jag med ett annat perspektiv. Jag vill fånga de enskilda personernas upplevelser, säger John Brauer och fortsätter:
– Det här är förknippat med vissa utmaningar forskningsetiskt, man måste ansöka om forskningsetisk prövning, och det kan vara svårt att hitta intervjupersoner. Jag tänker att alltid är tacksamt att intervjua professionella för de är ganska verbala, så det är lite lättare. Där hoppas jag att jag kan bidra till att visa de här frågorna ur ett nytt perspektiv.
Enkät och intervjuer
Nu ska John Brauer göra enkät med frågor ställda till personer med erfarenhet av psykisk ohälsa. I nästa steg ska intervjuer göras med cirka tolv personer. Resultaten av studien kommer presenteras digitalt på seminarium och i tidskriftsartiklar nästa år. Även Revansch kommer bevaka forskningsresultaten.
Länken till enkäten publiceras i Revansch när den lanserats.
Fotnot: IF står för intellektuell funktionsnedsättning.