Föreningstätt på första Tullisdagarna i Gävle
I Gävle samlades funktionsrättsrörelsen under Tullisdagarna. Aktiviteten hölls för första gången på Tullbomsgården under fyra dagar. RSMH Glädjen var på plats och snackade samarbeten, värvade medlemmar och diskuterade spontant med kommunpolitiker.
Tullisdagarna – för föreningslivet
I år var det premiär för Tullisdagarna, en chans att visa upp sin förening. Carina Skoog är ordförande för RSMH Glädjen i Gävle och hon anmälde föreningen till dagarna, och skrev om det på Facebook. Nu finns hon bakom ett av tio bord med informationsmaterial.
Tullbomsgården är välkänd i Gävle. Carina brukar komma hit på möten med Funktionsrätt, och ibland med RSMH.
– En gång gjorde vi saker med betong här. Det var jättekul. Man kan låna verkstäderna, eller baka. Vi har våra årsmöten här.
Fler medlemmar
En ny medlem i RSMH Glädjen dyker upp, Anette Uhr.
– Jag gick med för min skull, och för att jag vill hjälpa andra, säger hon.
Anette är en van föreningsmänniska och ett välkommet tillskott i RSMH. Carina har märkt av att de blivit fler medlemmar på sistone. Hon tror att det kan bero på att liknande föreningar lokalt lagt ned, som RFHL, samtidigt som förändringar på den kommunala träffpunkten gör att deltagarna därifrån letar nya sammanhang.
Plus att RSMH jobbar på att nå ut till fler. Idag är de 60 medlemmar i lokalföreningen.
”Har sett bokstäverna”
På Tullisdagarna är det fullt med andra föreningar inom funktionsrättsfamiljen. Maja Hemström är ordförande i Gyncancerföreningen i Gävleborg. Hon står mittemot RSMH:s bokbord.
– Jag har sett bokstäverna förut, men vet inte vad de står för?
Maja får veta att det är Riksförbundet för Social och Mental Hälsa.
– Men då har jag ju hört namnet!
Det uppstår samtal mellan borden om hur fysiskt och psykisk mående hänger samman, och att det finns behov att prata om psykisk ohälsa – och med RSMH – för alla diagnosförbund.
Lokalradion tar kontakt
Vi går ut för att ta en bild och då väcks Karin Fagerlunds intresse. Hon jobbar med en lokal radiostation och bjuder direkt in RSMH. Kontakter knyts vid Tullbomsgårdens cykelställ.
Cafét serverar hemlagad mat, soppa med macka kostar 60 kronor. Efter en lunch med jazz blir det föredrag om cancerforskning. Hela dagen kan man göra hörseltest med Hörselskadades riksförbund. Det är första gången Tullisdagarna arrangeras.
Inspirationen kommer från ABF:s stora samling Ordet fritt som hölls i Gävle 2022.
Jag tycker det är jättekul att få ta del av tankar och idéer.
Politisk dialog
Gävle kommuns funktionsrättsråds ordförande Kristofer Dahlgren (L) kommer också till Tullisdagarna. Vad tycker han om initiativet?
– Jag tycker det är jättekul såklart. Att få ta del av tankar och idéer såhär, säger han.
Kristofer och Carina känner varandra från det kommunala rådet, och hon inviger honom i de synpunkter som finns om utvecklingen av den kommunala träffpunkten. Kristofer lovar att ta upp behovet av dialog med ansvarig nämnd.
Skäl att bli medlem
Högarna med informationsfoldrar och äldre nummer av Revansch sjunker på bordet. ”Vi är en förening för alla” står det i foldern. Skäl att bli medlem i RSMH Gävle räknas upp i en punktlista, bland dem finns att bryta sin ensamhet, att vara anhörig till person med psykiska eller sociala problem, eller att vilja ha nya vänner – och med det kan många Gävlebor känna sig välkomna.
På bilden: Carina Skoog, Susanne Holmqvist och Anette Uhr från RSMH Glädjen i Gävle.
Tullisdagarna genomfördes 11-14 september 2023.
Fakta: RSMH Gävle
E-post: rsmhgavle@gmail.com
Telefon: 026 – 51 20 21 och 072-374 60 81
Adress: Norra Köpmangatan 32 B
Öppettider: måndag till torsdag klockan 9-16, fredag klockan 9-14.
www.rsmhgavle.se